zaterdag 28 april 2012

Van Almaty naar Irkutsk (met prijsvraag!)

Ongelooflijk, wat een eind hebben we net gereden. Ongeveer 3500 km later zijn we dan in Irkutsk, aan het uitrusten met een Grolschje. We gaan hier het Baikal meer bekijken, een nieuw Mongools visum halen (want we zijn te laat) en chillen, want die kilometers (en de Siberische kou) zijn vermoeiend.
Maar eerst Kazakhstan. In Kazakhstan mochten we van meneer Nazerbayev niet onze blog bijhouden, staatsgevaarlijk als we zijn, maar van meneer Poetin/Medvedev wel, dus bij deze.
Allereerst: lente! In Almaty aangekomen gooiden we onze lange mouwen, broeken en warme sokken in de opslag en haalden we onze korte broeken/jurkjes/T-shirts uit het vet.
Deze vrouwen ook, maar om de Russisch Orthodoxe kerk te bezoeken, doe je wel even een hooddoekje op, natuurlijk.
We bezochten de Hortus, waar we werden opgesloten in de kas. Geen straf!
De geschiedenis van Kazakhstan in een monument gevat. Hier de heldhaftigheid van de Kazakhse arbeider in Stalinistisch kader.
En natuurlijk mag meneer Nazerbayev niet ontbreken in deze glorieuze geschiedenis.
Almaty is een supermoderne stad met terrasjes, koffie en Wifi. Dus namen we het ervan in onze T-shirtjes. IJskoffie!
We waren lang in Almaty, omdat het Russische visum langer duurde dan gedacht. We sliepen onder andere bij Tifin, een Amerikaanse expat, die ons meenam naar een Amerikaans paasdiner. Wij maakten Kaiserschmarrn. Goed gelukt! Het feestje was erg gezellig, want dat zijn Amerikanen, en we waren vergeten hoe fucking lekker ham is!
Wederom een viering van het glorieuze Kazakhstan, de toegangspoort naar het Presidentspark.
Van rechts naar links Tifin (onze host) en Charlotte en Sam, twee meisjes die voor het goede doel van Oost-Azie naar Londen liften. Vooral Sam had erg zin in lasagna, Tifin had een oven, wij de skills, dus voila!
We sliepen ook bij Steven (een Belg, getrouwd met) en Saule (een Kazakhse) die we hielpen met verhuizen naar hun dacha. Een prachtig, in de bergen gelegen, bouwvallig huisje met een grote boomgaard eromheen. Een erg fijn plekje.
Saule en Steven hadden hele lekkere plov gemaakt voor ons, die we lekker buiten opaten.
Appelbloesem (ofzo)!
Samen met Steven bezochten we het (bevroren) Almaty-meer. Mooi.
Later waren we weer bij Tifin, die ons deze keer meesleepte naar de high-school musical van de Amerikaanse school waar ze werkt. De hoofdrol werd gespeeld door een Nederlands meisje. Lachen. Bake-sale in de gang.
Toen we weg gingen, maakte Tifin chocolatechipcookies voor ons. Lekkerste koekjes die we hebben gehad op de reis. Het waren er veel en ze waren in drie dagen op.
Met het Russisch visum op zak togen we naar de Sharin-canyon, de op twee na grootste canyon (wat dat ook moge betekenen) van de wereld. We brachten er een dag door en wandelden en genoten van het uitzicht.
Check dat!
We waren op de steppe errug dicht bij China (110km). Kijk maar!
Klein lek in één van de dieseljerrycans. Stank.
Dit is de steppe van Kazakhstan, een grote uitgestrektheid. Erg mooi.
En stoffig. Omdat ons luik niet helemaal goed afsluit, komt dat ook naar binnen. Die bruine kussens waren eerst zwart. Onze kelen waren ook bruin geworden.
In Semey namen we een dagje rust en verbleven we in dit prachtige Soviet-hotel.
 

Prijsvraag: wat is er bijzonder aan deze tank? Wie de vraag goed heeft, krijgt een handgemaakte, notenhouten lepel uit Kyrgyzstan.
De overtollige Leninbeelden werden in Semey in dit parkje gestald.
En toen reden we Siberië in, waar we al snel (600km later) evenwijdig aan de trans-Siberië express reden.
Water tanken in traditioneel Siberisch dorpje.
Rust tanken in traditioneel Siberisch dorpje.
Diesel tanken in traditioneel Siberisch dorpje.

8 opmerkingen:

  1. Watleuk! Het lijkt wel Litouwen met die Russische houten huizen! Weet je nog, Joris? Blij dat ik weer een teken van leven zie. Ik heb jullie een paar keer geprobeerd te bellen, maar kreeg al dagen geen contact! Geniet maar lekker verder! Heel veel dikke kussen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De T-34 is een technisch uitstekend wapen uit WOII, beter dan de Duitse tanks, dat decennia lang is doorgeproduceerd. Hier is een T-34 tot monument gemaakt, ver achter de linies van de oorlog. Semey, in de Kuzbas, was een plaats waar Stalin de kolen- en wapenproductie opvoerde toen hij in West-Rusland grote verliezen leed tegen de nazi-legers. Feitelijk is de hele geschiedenis van Semey verbonden met oorlog. Tot in 1989 liet de Russische bureaucratie rond deze plaats tientallen kernproeven doen - bovengronds én in de lucht (met enorme toename van stralingsziekten). Kort daarna werd het monument "Sterker dan de dood" opgericht, en enkele jaren later (50 jaar na WOII) kwam deze tank op de sokkel terecht. Je kunt op google zien dat hij in een bloembed staat. My guess why: hij is radioactief.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat ziet het er allemaal weer mooi uit! Leuk die dorpjes lijkt me ook fijn om daar een korte stop te kunnen maken.Lijkt me wel wel lastig om steeds om te moeten schakelen wat temperatuur betreft of valt het wel mee Is het erg koud nu Ik las dat Irkoetsk de mooiste stad van Rusland is dus dat is dubbel genieten ben benieuwd naar jullie mening en de foto"s Lekker uitrusten nu en genieten van al het moois dikke knuffel mamma

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Sinsia en Joris29 april 2012 om 03:25

    Mark! Wat een interessant verhaal. Of de tank radio actief is, weten we niet, zou best kunnen idd. Maar dat is niet het antwoord waar we naar op zoek zijn. Het zit hem in een detail. Beter te zien op de grote foto.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hij is van papier maché!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. De tank maakte deel uit van het Poolse leger?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Sins wat een mooie foto trouwens van jou, achter die ijskoffie...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. je straalt alsof je ook net een prijsvraag hebt gewonnen! :)

      Verwijderen